stand van zaken

Op dit moment wordt nog steeds met diverse partijen gesproken over de mogelijke vestigingsplaats. Het is in Veenhuizen nog niet gelukt om een passende plek te krijgen.

Intussen hebben Nederlandse en internationale studenten van de minor Business Model Innovation van NHL Stenden een adviesrapport geschreven als aanzet voor een nieuw business plan voor FoodXNoord. Vervolgens is in de masterstudie Design Driven Innovation de verdiepingsslag gemaakt. Het wordt gezien als een bijzonder, uitdagend en complex traject waar met veel plezier en inzet aan is gewerkt. Het resultaat is op 19 december 2019 gepresenteerd in (de voormalige gevangenis) de Blokhuispoort in Leeuwarden. Op basis daarvan zijn de plannen aangescherpt en besproken met de betrokken gemeente, bank en andere betrokkenen.

Inmiddels was er een eveneens link gelegd tussen deze NHL Stenden studenten en studenten van de Hanzehogeschool Groningen die in dezelfde periode met een onderzoek bezig waren dat er goed op aan kan sluiten. De initiatiefnemers waren ook voor hun presentatie uitgenodigd. Het betekent sowieso dat een deel van de doelstelling, het bij elkaar brengen van de expertise van met name de hogescholen in het Noorden op het terrein van Agrifood, zowel van grond tot mond als van mond tot kont, nu al op gang gekomen was. Overigens behelst het plan dat ook de koppeling wordt gemaakt met het MBO. Natuurlijk wordt gebruik gemaakt van de kennis op universitair niveau, maar met name wordt gezocht naar direct toepasbare kennis.

Door de coronamaatregelen was het indertijd lastig om tot afspraken te komen voor een vaste vestigingsplek. Dat betekende niet dat de activiteiten ook stil kwamen te liggen. Op de homepage is te zien dat we intussen allerlei initiatieven hadden ontplooid. Behalve dat we veel aandacht hebben gegenereerd met onze 3D-voedselprinter, die we hebben uitgeleend aan de Health Hub Roden, waaraan studenten van de Hanzehogeschool Groningen werken (en erop afstuderen), hebben we de eerste Voedsel Jongerenraad in Nederland opgezet en geïnstalleerd. In samenwerking met Terra MBO is de eerste dialoog georganiseerd in ‘De Pioneer”, een gebouw op het achterterrein van de voormalige Suikerunie in Groningen. Inmiddels ging de 3D-voedselprinter van de Health Hub naar de afdeling Food, Life & Innovation van Terra MBO Groningen.

Bij de eerste dialoog was ook SDG Nederland aanwezig met de ‘Toermee VIP-bus’. Gezien de diverse initiatieven die door de Nieuwe Leefstijl al rondom de SDG’s waren genomen, is de stichting gevraagd om een SDG House in Groningen/Drenthe op te zetten. Anita van der Noord werd daarvoor de coördinator te zijn. Inmiddels is het SDG House Groningen gerealiseerd met Noorderpoort in Het Kasteel, een van de gebouwen van Noorderpoort.
Het SDG House Drenthe is in samenwerking met het Alfa College gerealiseerd in Hoogeveen. De verantwoordelijkheid voor de ‘Houses’ is daarmee overgedragen aan de scholen.
In Veenhuizen is inmiddels een SDG House Plein 17 opgezet. Niet alleen het 17e SDG House in Nederland, maar ook focus op SDG 17 gericht op samenwerking om deze doelstellingen die in gezamenlijkheid door de VN-landen zijn omarmd in 2030 te bereiken.

Zie voor de verdere ontwikkelingen het hoofdmenu (Home).