De toekomst van 3D voedselprinter in de zorg

de scriptie van Joostina Fennema en Sarena de Waard (Hanzehogeschool)

In januari publiceerde de studenten die onderzoek deden naar het gebruik van de 3D voedselprinter hun bachelorscriptie. De voedselprinter was ter beschikking gesteld door de Nieuwe Leefstijl omdat het project FoodXNoord nog geen vaste plek heeft en het onderzoek bij de Health Hub Roden alvast kon plaatsvinden.

Dit was voor zover bekend het eerste onderzoek m.b.t. de inzet van 3D voedselprinter in de Nederlandse gezondheidszorg. De conclusie is dat er diverse interessante mogelijkheden zijn om de 3D voedselprinter te gebruiken. Onder meer kan de voeding er aantrekkelijker mee worden gemaakt en ook veiliger, zeker ook voor mensen met kauw- en slikproblemen.

Het onderzoek leidt in ieder geval tot vervolgonderzoek door enkele nieuwe studenten, waarbij een van de onderzoekers uit deze fase, Joostina Fennema, hen zal begeleiden.