Voortgang 3D-voedselprinter

Op dit moment doen Joostina Fennema en Sarena de Waard, 4e jaars studenten Voeding en Diëtetiek van de Hanzehogeschool Groningen bij de @Healthhub_Roden onderzoek naar hoe een 3D- voedselprinter toegepast zou kunnen worden in de zorg.

Half december had RTV Drenthe een item over Health Hub Roden met veel aandacht voor de 3D-voedselprinter. O.a. werd vermeld:

Ondervoeding voorkomen

Studenten van de Hanzehogeschool opleiding voeding en diëtetiek onderzoeken bij de Health Hub in Roden hoe ze ondervoeding kunnen voorkomen bij mensen met slik- en kauwproblemen door het gebruik van een voedselprinter. Want deze mensen eten vaak minder omdat hun geprakte hap er onaantrekkelijk uit ziet.

“De voedselprinter kan van een pureetje van aardappel een aardappel printen en van een pureetje van wortel een wortel printen. Zodat mensen het idee hebben dat ze een normale maaltijd hebben, zodat het eetplezier wordt verhoogd en ook de voedingsinname wordt verhoogd”, zegt Joostina Fennema, student voeding & diëtetiek. (Rechten tekst en foto’s: RTV Drenthe / Petra Wijnsema.)

Hanzehogeschool studenten doen onderzoek met de voedselprinter

Pepernoten printen

Fennema doet het onderzoek samen met Sarena de Waard. “De voedselprinter is in Nederland nog heel nieuw en daarom is er ook veel onderzoek mee te doen. Zo hebben we gekeken hoe we mensen met kauw- en slikklachten pepernoten konden laten eten samen met hun familie. We hebben daarvoor pepernoten in een blender gedaan en het pepernotenpoeder dat eruit kwam vermengd met mascarpone, slagroom en speculaaskruiden. En daar hebben we dan weer pepernoten van geprint”, zegt De Waard.

Het bericht en bijbehorend filmpje is hier te vinden.

Een leuk artikel over de toekomst van geprint voedsel stond laatst in One World: MMM, Vlees uit de printer.